top of page

Слінгозліт в Карпатах. Відпочинок для батьків і дітей

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Цього літа в Карпатах проходитиме незвичайний захід - слінгозліт, який організовує Олена Правдіна. В соц. мережах можна зустріти багато гарних відгуків від учасників табору з попередніх років, а також побачити неймовірні фото з гірськими пейзажами. Тож мені стало цікаво розпитати про все в Олени, чий досвід активного відпочинку з дітьми може стати гарним натхненням для інших батьків.

- Привіт! Спершу я маю запитати про ідею виникнення, про поштовх, який призвів до організації слінгозустрічей в Карпатах. Чому обрали саме гори, а не обмежились форматом міських зустрічей?


- Привіт! Все почалось у далекі часи, коли я носила в слінгу свою старшу донечку. Ми тоді дуже багато перебували в Карпатах, бо саме розбудовували кемпінг Білий Слон. Я, як порядна слінгомама, брала участь у тестуваннях і обмінах слінгами, а також мала певну стопочку власних шарфів. Тоді в часи ЖЖ (слінгоспільноти на платформі LiveJournal), ще не було такого різноманіття слінгів, можна сказати слінгосвіт тільки зароджувався, тому серед слінгомам було прийнято обмінюватись враженнями, порівнювати між собою різні переноски і, звичайно, виставляти фото. А фото в мене постійно були на фоні гір :) Мене часто запитували, де ми і чи можна до нас приїхати. Так і спала мені на думку ідея запросити слінгомам сюди, в гори. Так народився слінгозліт в Карпатах.


- Скільки років ви вже проводите такі зустрічі? Крім Карпат, були ще якісь локації для слінготабору?


- Перший слінгозліт відбувся влітку 2014 року. Захід проходить кожного року в Карпатах, влітку і взимку. Тільки минулого літа слінгозліт проходив на Дністрі. Це було пов’язано з тим, що ми тепер живемо в кемпінгу на Дністрі і того літа я чекала на народження синочка (моєї третьої слінгодитини). Тому тільки там було можливо проводити зустріч.


- Кого більше серед учасників табору - молодих мам з першою дитиною чи тих батьків, котрі скоріше з другою дитиною зрозуміли, що не треба боятися активного відпочинку з малюками?


- Ой, дуже по-різному буває. Не можу сказати кого більше. Мені здається, в цілому пішли позитивні тенденції і зараз батьки починають більше подорожувати, не бояться мандрувати навіть з першою дитиною.


- Я бачила мальовничі фото з ваших зимових заходів. В яку пору року батьки більш охоче їдуть в Карпати?

- Звичайно влітку слінгозльоти в рази більші за кількістю відвідувачів. В теплу пору все ж простіше приїхати з малечею в Карпати, менше речей потрібно з собою тягнути, легше в транспорті. Також простіше, бо можна жити в наметах. Приїхати в гори зимою потребує трішечки більше зусиль, але воно того варте. Адже зимові слінгозльоти неповторні, вони більш камерні і з цієї причини більш душевні, мами мають змогу ближче познайомитись і вдосталь поспілкуватись біля затишного каміну, поки діти зайняті творчістю. Зима в горах і зимовий слінгозліт тягне на окрему розповідь :)


- Розкажи, будь ласка, про ваші слінгостопки. Яка була найвища? Які цікавинки тобі запам’ятались? Скільки в середньому кожна мама привозить слінгів?


- За ці роки була купа всього цікавезного! Перша стопка запам’яталась, бо вона була перша! Родзинкою тоді були шарфи Oscha: для мене, як і для багатьох, це було щось з розряду фантастики. Також були рідкісні "дідіки" (Didymos). Приїздила Наталя Крячек і привозила свої виткані вручну шарфи - просто фантастичні! Наступні роки масово з’явились Yaro, були Artipoppe і Heartiness . А ще до нас приїжджав сам Памір (дуже рідкісний і дорогий слінг ручного ткацтва). Останні роки різноманіття шарфів настільки зросло, що вже і слідкувати важко: Solnce, Tekhni і так далі :) Привозять від одного і до… Одна слінгомама якось привезла цілий мішок Гірасолів (слінги німецького виробництва Girasol). Так, згадати є що! Найбільша наша стопка налічувала 67 шарфів.

Слінгостопка 2018 року

- До вас приїздять мами, які вже носять малюків у слінгах, чи є такі, хто тільки хоче навчитися мотати слінг? Бо я знаю, що на слінгозліт приїздить багато консультантів, та і самі слінгомами охоче діляться власним досвідом.


- В основному приїздять мами, які вже активно користуються слінгами і мають на меті ще краще його опанувати, навчитись мотати різні намотки. Найбільший запрос завжди на заспинні. Але часом приїжджають і зовсім початківці. Дуже приємно потім спостерігати за їх “кар’єрою” в слінгоносінні і відчувати часточку слінгозльоту в цьому :) Також хочеться згадати слінгомам, які приїздять із року в рік - постійні відвідувачі. Діти виростають і вже самі ходять в гори ніжками, а вони все привозять з собою шарфи і продовжують насолоджуватися слінгами. Цього року для старших діток (в основному для “випускників” слінгозльоту) ми організовуємо Сімейний табір на Дністрі в індіанській тематиці.

- Опиши, будь ласка, один день зі слінгозльоту так, щоб я прямо зараз захотіла купити квитки на потяг :)


- Лагідне ранкове сонечко, приємна прохолода і краплинки роси на травичці. Кемп поступово прокидається і наповнюється дитячими і дорослими голосами. Сніданок. Заповідається чудова погода. Всі неспішно починають збирати речі і готуватись в мандрівку, адже сьогодні у нас за планом вихід в гори з пікніком і катанням на конях. Мотаємо дітей у слінги і вирушаємо в похід, піднімаємося кожен в своєму темпі, робимо привали і чекаємо на всіх. Відпочиваємо, фотографуємось, заглядаємо під листочки папороті у пошуках спор, ласуємо гірськими солодкими суничками, малинкою, збираємо букети духм’яних трав. Виходимо на полонину, насолоджуємось краєвидами бо з цього місця відкривається надзвичайна панорама на весь Чорногірський хребет (найвищий хребет українських Карпат). Тут ми робимо довготривалий привал і відпочиваємо, палимо вогник і влаштовуємо справжній пікнік. Катаємось на конях і робимо традиційну спільну світлину у слінгах і вишиванках. На фоні гір вони виглядають ще яскравішими! Неспішно збираємось і прямуємо в кемп. Далі обід і відпочинок після сходження. Перед вечерею встигаємо посидіти за творчими заняттями, плетемо ловців снів або мандали разом зі старшими дітками, а дітлахи розмотують нам клубочки. Спілкуємось на різні теми, але в очах дівчат досі відображаються гірські краєвиди! Після вечері у нас традиційні посиденьки біля ватри, ці моменти я люблю особливо. Тиша спокій, потріскування дров і таємничі розмови про найважливіше…

Слінгозліт в Карпатах 2019 стартує 1 липня. Сторінка події у Facebook - https://www.facebook.com/events/2237190066599499/


Олена Правдіна

організаторка слінгозльоту в Карпатах


114 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page