top of page

Май слінг: з якого віку?

Оновлено: 28 бер. 2019 р.

Май-слінг - це переноска для немовлят, яка представляє собою прямокутник тканини (так звана “спинка”) і вшиті по кутах поясні та плечові лямки. Пояс може зав’язуватися або застібатися фастексом, але плечові лямки завжди тільки зав’язуються, перехрещуючись під попою дитини. Таким чином, лямки не перетискають спинку малюка і таку переноску можна використовувати з дитиною, яка ще не вміє сідати самостійно (на відміну від ерго рюкзака). Також конструкція май-слінга може мати підголовник у вигляді округлої верхньої частини спинки або капюшона, який скручується валиком для підтримки голови новонародженого або розправляється і кріпиться до плечових лямок для захисту дитини від сонця і вітру.


Однак слінгоконсультанти називають таку переноску “умовно дозволеною з народження”, а серед мам дуже популярне питання: “З якого віку можна носити в май-слінгу?” Давайте розбиратися.

Спершу розберемося в термінології. Найпоширенішим є термін “май-слінг”, під яким даний вид слінгів вперше увійшов у вітчизняне виробництво. Оригінальна етнічна переноска, яка поширена у дуже багатьох народах, має назву “мей-тай” (анг. “mei-tai” або “meh-dai”). Деякі виробники додають закінчення “тай” до назв свої переносок, вказуючи тим самим, що вони мають конструкцію май-слінга. Також серед слінгомам поширене поняття “шарфомай”, під яким розуміють май-слінг, який пошитий повністю “шарфової” тканини і має широкі лямки (20-30 см), які огортають спину мами і тіло малюка подібно до слінга-шарфа.

Які основні умови використання май-слінгу з народження?


По-перше, має значення тканина, з якої пошито май-слінг. Для новонароджених дітей обирають досить пластичну тонку тканину (щільність близько 180 г/м.кв.), яка драпірується дрібними складками, що не заважають зберігати ніжки немовля фізіологічно зігнутими в колінах, не тисне на ніжну шкіру малюка і огортає щільно й м’яко, - так звану “шарфову” або “слінгову” тканину. Май-слінги, які пошито із щільної саржевої тканини (з якої також шиють ерго рюкзаки для старших діток) не підходить для новонароджених.


По-друге, май-слінг має обмежені властивості в регулюванні, порівняно із слінгом-шарфом, бо його викрійка більш конкретизована і лаконічна, але так само, як і в слінгу-шарфі треба проконтролювати положення дитини, підтягнути тканину, щоб май-слінг щільно огорнув і надійно підтримував малюка. Хоча май-слінг має інтуїтивно зрозумілу конструкцію, не слід нехтувати правилами фізіологічного розміщення дитини в слінгу і дотриманням так званої “М-позиції”, коли спинка дитини округла и лежить на тілі дорослого, ніжки зігнуті в колінах і підняті вище попи. Тому також необхідною умовою використання май-слінгу для новонародженого є ознайомлення мами з правилами розміщення дитини в слінгу або наявність досвіду слінгоносіння.


По-третє, значення має передбачена можливість регулювання розміру май-слінга під конкретну дитину. І мається на увазі зовсім не вшиті утяжки/куліски/стропи, які підтягують тканина, а саме те, щоб тканина дозволяла робити ці регулювання. Регулювання класичного май-слінгу відбувається шляхом підкручення спинки по висоті та зібрання її складками під колінами дитини по боках. Цього в повній мірі достатньо, якщо май-слінг пошитий із гарної “шарфової” тканини. Для май-слінгів із грубої, товстої, непластичної тканини не матиме сенсу регулювання вшитими утяжками, бо їм неможливо надати необхідної форми через жорсткість тканини.


Четверта важлива умова використання май-слінгу з народження - зручний кут вшивання плечових лямок. Це складна характеристика, яка визначається приміркою. Досвідчений слінгоконсультант може вам порадити, у яких слінгів лямки вшиті необхідним чином і дозволяють притягнути малюка досить щільно до дорослого, забезпечивши правильну підтримку його тіла. Якщо лямки вшито надто широко, то спинка май-слінга буде провисати у верхній частині і тіло новонародженого не вдасться підтримати належним чином.


Деякі поради щодо намотки май-слінга з новонародженим:


  • Лямки проводять одразу під ніжками дитини, а не зверху стегон (див. фото 1).

  • Для звуження верха спинки можна виконати перекрут лямок на плечах дорослого.

  • Щоб голова новонародженого спиралась дорослому на груди і не відхилялася назад, необхідно тіло дитини розміщувати таким чином, щоб його таз був трохи відставлений назад, плечі знаходились ближче до дорослого, ніж попа. Тоді голова буде щічкою лежати на грудях мами чи тата і не буде відхилятися назад (див. фото 1).

Якщо у вас виникли питання, щодо вибору і використання май-слінгу, ви завжди можете звернутися за номером 095-400-33-04, 067-140-63-16 і отримати кваліфіковані відповіді.

Бажаємо вам приємного слінгоносіння!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультант

551 перегляд0 коментарів
bottom of page