top of page

Адаптований ерго рюкзак: особливості і відмінності від класичного ерго

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Вікові обмеження


Адаптовані (гібридні) ерго рюкзаки - це переноски для дітей, які ще не вміють самостійно сидіти. Виробники часто пишуть, що такі рюкзаки підходять для дітей від народження, однак слід мати на увазі, що кожен ерго рюкзак має свою форму та об’єм, який розраховано на малюків з певними параметрами. Деякі моделі адаптованих рюкзаків підходять для дітей від 5 кг або від зросту 65 см. Якщо в них помістити немовля з меншою вагою, то тканина ерго рюкзака буде провисати та утворювати складки, об’єм переноски не буде заповнено і вона не зможе забезпечити надійну підтримку на всіх ділянках тіла дитини.

Правильно підібраний за розміром ерго рюкзак повинен забезпечувати рівномірний та щільний натяг тканини по всій висоті хребта, а з боків не утворюються складки і пустоти, тіло малюка не повинно мати можливості завалитися на бік.

Навіть якщо в інструкції до адаптованого ерго рюкзака написано, що його можна носити з народження, необхідно поміряти дану модель і оцінити, наскільки гарно тканина підтримує вашого малюка. Якщо такий ерго виявився вам поки що завеликим, треба почекати кілька тижнів чи місяць, поки ваш малюк набере необхідну вагу.

Адаптований ерго рюкзак Love & Carry ONE

Також не слід сліпо довіряти маркетинговим обіцянкам, що такий рюкзак ви зможете носити до 2-3 років, оскільки всі діти ростуть із різними темпами і комусь вже в 10-12 місяців такий рюкзак може бути замалий, а хтось проносить його до 1,5-2 років.

Ерго рюкзак вважається підходящим за розміром до тих пір, доки ширини його спинки вистачає для підтримки стегон дитини від одного коліна до іншого та висоти вистачає, щоб підтримувати спину дитини до рівня лопаток.

Відмінності конструкції адаптованого ерго від класичного ерго рюкзака


У чому ж конструктивна відмінність рюкзаків, які дозволено носити від народження, від класичних ерго, які підходять для дітей від 6 місяців? Ми вже зверталися до цієї теми в попередніх статтях. Слід нагадати, що в класичному ерго рюкзаку лямки кріпляться в області попереку дитини, що спричиняє випрямлення хребта малюка. Це може бути небезпечно, поки в дитини природним шляхом не почав формуватися поперековий відділ хребта (зазвичай це відбувається, коли малюк вже самостійно сідає - в 6-7 місяців). Тому класичні ерго рюкзаки не рекомендовано носити раніше 6 місяців.

В адаптованих (гібридних) ерго рюкзаках лямки кріпляться під попою малюка, подібно до того, як вони зав’язуються в май-слінгах чи слінгах-шарфах. Таке розташування не впливає на природну округлість хребта дитини, яка ще не вміє самостійно сідати, тому є безпечним.

Як відрізнити адаптований ерго рюкзак від класичного? Дуже просто: якщо на фото лямки кріпляться під попою дитини - цей ерго підходить для несидячого малюка; якщо на попереку дитини - це класичний ерго рюкзак від 6 місяців.

Тканина для адаптованого ерго рюкзака


Оскільки адаптовані ерго призначені для найменших малюків, вони повинні мати дуже пластичну, м’яку тканину, яка здатна підлаштовуватись під розміри маленького тіла немовля. Зазвичай, їх не шиють з цупкої тканини, як класичні ерго, а використовують так звану шарфову (слінгову) тканину. Це надає конструкції гібридного рюкзака більших можливостей для правильної підтримки тіла дитини, оскільки в будь-якій фізіологічній переносці важливо, щоб тканина щільно притягувала тіло малюка до дорослого, не створювала жорстких складок та пустот.


Яку б переноску ви не обрали, ви завжди маєте простежити, щоб вона зберігала фізіологічне положення дитини, а саме розташування стегон і тазу в М-позиції та природне округлення хребтка малюка у формі літери"j". Дуже сподіваюся, що ця інформація допоможе вам обрати правильну і зручну переноску для вашого малюка!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультантка,

авторка слінгів Okrosh

318 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page