top of page

Безпека слінгоносіння

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Слінг - це не тільки про комфорт та мобільність, це ще й про безпеку. Розглянемо головні моменти щодо безпечного слінгоносіння на основі досліджень в попередні роки та в сучасних реаліях.

Слінг з кільцями Okrosh Toddler - Denim
  • Вертикальне положення. Всупереч існуючій (хоч і не надто популярній для сучасних умов) думці про некорисність цього положення для новонародженого, можна відмітити кращі показники фізичного розвитку, характерні для такої позиції. Це прослідковується у контролі моторних навичок, вмінні тримати своє тіло, адже малюк намагається втримати рівновагу під час ходьби матері. Звичайно, якщо йде мова про ергономічні переноски, де належним чином присутні підтримка шиї та голови, а тканина переноски підтримує спинку малюка у фізіологічному положенні. Навіть тривале перебування у вертикальному положенні в слінгу (більше чотирьох годин) не створює додаткових ймовірностей, що в подальшому можуть створити відхилення в області хребта у молодшому шкільному віці. Принаймні порівняно із середніми показниками в даній віковій групі. Про це свідчать результати одного з досліджень на основі спостережень за жінками у 1980-1990-ті роки.


Окрім того, варто пам’ятати, що класичний ерго рюкзак можна використовувати з моменту самостійного сидіння дитини, щоб уникнути надмірного навантаження на хребет. Також це стосується інших переносок (деяких гібридів та адаптів), де кріплення фастексів для лямок розташоване на середині спинки слінгодевайсу, а не на поясі виробу.

Класичний ерго рюкзак. Лямки кріпляться на спині дитини. Можна використовувати з 6 місяців.
  • Положення ніжок і тазу в слінгу. Як зазначає Евелін Кіркіліоніс у своїй книзі «Малюк хоче на ручки», на основі порівняння досвіду культур в яких немовлят носять з позицією зігнуто-розведених ніжок та культур, де для дітей першого року життя характерним є переважно витягнуте положення тіла та ніжок, саме перший варіант сприяє профілактиці дисплазії тазостегнових та колінних суглобів. Такого висновку, дійшов зокрема японський лікар Шигео Нагура ще у 1940 році, закликаючи носити дітей з одночасно зігнутими та розведеними ніжками, що властиво японській класичній традиції, завдяки якій до початку XXстоліття вивихів стегна практично не діагностували.


На сьогоднішній день Міжнародний інститут дисплазії тазостегнового суглоба зацікавлений та визнає продукти, що сприяють здоровому розвитку цього суглобу, особливо в перші шість місяців життя дитини. Мова йде про М-позицію – коли згин стегна становить близько 40-55 градусів, розведення стегон під кутом 90-110, а голівка стегнової кістки розташовується рівномірно в центрі вертлюгової западини.


Варто звернути увагу, що такої позиції звісно не досягти, якщо носити дитину «обличчям до світу». Навіть в ергономічній переносці. Вже не кажучи про несприятливий психологічний вплив в такій позиції на незрілу нервову систему дитини – надмірне навантаження через неможливість швидко фільтрувати побачене та справлятись з отриманими емоціями.

  • Доступ свіжого повітря. Дихальним шляхам новонародженого у слінгу не повинно нічого перешкоджати. Підборіддя ні в якому разі не повинно бути притиснене до грудей, а обличчя дитини відкрите для ваших очей. Якщо ви годуєте малюка в ергономічній переносці, то опісля поверніть його лице вбік. Якщо ви хочете щось підняти, то краще присісти, а не нахилитись, нагнувши спину. Це одні з основних рекомендацій клініки Майо – некомерційної організації в США, що займається клінічною практикою, освітніми послугами та дослідженнями безпеки. Якщо мама практикує заспинне носіння в перші місяці життя малюка, то мотати слід достатньо високо, щоб чути дихання немовляти.

  • Зовнішні чинники. Щоб уникнути падіння в холодну пору року за наявності снігу чи льоду на поверхні землі, слід використовувати льодоступи, дитину мотати не надто високо, аби її голова не перешкоджала вашому полю зору, а пересуватись – обережно і не швидко. Крім того, потрібно враховувати погодні умови та особливості клімату – не перегрівати дитину, надмірно її одягаючи під слінг (особливо влітку), використовувати капюшон ерго чи верхній борт слінгу, захищаючи малюка від сонця чи дощу. Хоча ці фактори скоріше відносяться до умов комфорту, а не до факторів безпеки.

Для спрощення запам’ятовування безпечних практик слінгоносіння канадська компанія Babes in Arms розробила «Правило руки». Кожний палець відповідає за окрему пораду по безпеці.

CAREFUL – обережний. Центр тяжіння при слінгоносінні зміщено, а отже варто уникати сходжень по драбині, верхової їзди та інших ризикових видів спорту, що можуть призвести до падінь. На кухні теж слід бути обережним, особливо з гострими предметами та гарячими приборами.

AIRFLOW – потік повітря. Щоб переконатись, що підборіддя дитини не притиснене до грудей, а дихання вільне – просуньте два пальці під підборіддя

RIDE HIGH – носіть високо. Дитину в ергономічних переносках слід утримувати високо та щільно притисненим до грудей, а не низько на стегнах. Це також забезпечить вам хороший огляд за потребами та самопочуттям малюка.

RIGHT FIT – повна відповідність. Перед тим як застосувати слінг, необхідно прочитати брошуру з інструкціями. Це дозволить визначити чи підходить дана переноска відповідно до параметрів мами та віку/ваги дитини. Не буде зайвим cпочатку потренуватись на ляльці чи великій м’якій іграшці.

YOUR INSTINCT – ваш інстинкт. Положення дитини в слінгу повинно імітувати положення на руках. Завжди повинна бути можливість зорового контакту з малюком. Це дозволить визначити наскільки його стан безпечний, а також радість та задоволення від контакту з мамою.



Слінг з кільцями Okrosh Simple Linen - Теракота

Безпека дитини - понад усе. Можливо, це найбільш цінна інформація, яку отримає мама після консультації по слінгоносінню чи пошуку в інтернет-джерелах. І навіть якщо виключно її - це теж великий плюс, бо є шанс, що розповість іншим мамам про те, що слінг не просто комфортна переноска, а й безпечна. Звісно, за умов правильної експлуатації.

Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

169 переглядів0 коментарів
bottom of page