top of page

Положення дитини в слінгу. П- та М-позиція: чи є різниця?

В слінгосвіті існує поняття "М-позиції" - положення дитини, коли її ноги і таз розташовані у формі літери "М". Щоб досягти такого розташування, ергономічна переноска повинна мати доволі пластичну тканину (яку називають "слінговою" чи "шарфовою") або спеціальний крій. Дуже часто через особливості переноски (невідповідний розмір, форму викрійки або саму конструкцію) дитина знаходиться у так званій П-позиції, а в батьків виникає питання: чи так це критично? Розбираємось у питанні разом із слінгоконсультанткою Анастасією Хромей.


Щоб дати відповідь на це питання, давайте розглянемо, як виглядають П- та М-позиції.

П-позиція: ніжки розведені, але коліна знаходяться на одній висоті з тазом дитини, хребет в цій позиції не округлюється, таз не відставляється назад. Щоб відчути це положення на собі, сядьте з рівною спиною на стілець чи табурет і розведіть ноги в сторони. Оскільки у слінгу дитина перебуває тривалий час, то простежте, як довго вам буде зручно не рухатись у такому положенні.


М-позиція: ніжки розведені, коліна вище тазу, хребет округлюється, таз відставляється назад (знаходиться далі від тіла мами, ніж плечі дитини; верхня частина тіла малюка лежить на грудях дорослого). Щоб відчути це на собі, присядьте навпочіпки.


Спробувавши провести певний час в обох позиціях, ви на практиці пересвідчитесь, що М-позиція справді більш фізіологічна і зручна для тривалого перебування. Коли коліна піднімаються вище тазу, то знижується навантаження на хребет. М-позиція (зігнуто-розведене розташування ніг) - це природне положення, яке дитина інстинктивно приймає, коли дорослий бере її до себе на стегно, це еволюційно обґрунтована позиція.


Тоді у багатьох батьків з'являється наступне питання: якщо М-позиція краща для носіння дитини, то чому Інститут Дисплазії Кульшових Суглобів (International Hip Dysplasia Institute) використовує ілюстрації П-позиції та сертифікує переноски з цією позицією?

Фото з сайту https://hipdysplasia.org/

Все просто: Інститут займається проблемою лише дисплазії кульшових суглобів, а П-позиція, яка є ідентичною до положення дитини в стременах Павлика (ортопедичний пристрій для лікування дисплазії кульшових суглобів), справді дає профілактику дисплазії. ЇЇ буде досягнуто в усіх переносках, в яких кут розведення стегон в сторони більше 40° одне до одного, тому інститут може їх рекомендувати.

Стремена Павлика. Фото з сайту https://en.wikipedia.org

Але коли ми говоримо про тривале носіння дітей, особливо вертикальне, яке є фізіологічніше, ніж горизонтальне, то важливо говорити не лише про користь для правильного розвитку тазу і кульшових суглобів, а й хребта, і стежити, щоб спинка дитини була округла і давала можливість йому пом'якшувати поштовхи, які виникають від кроків дорослого. Тоді у цьому випадку, як ви самі пересвідчились, М-позиція має всі переваги для дитини, оскільки при П-позиції навантаження не амортизується за рахунок вигину хребта, а передається безпосередньо на нижні відділи хребта, тобто дитина фактично сидить як на стільчику, що особливо шкідливо до моменту самостійного сідання, оскільки може створювати штучний і неправильний вигин хребта.

психологиня, слінгоконсультантка,

членкиня Всеукраїнської Асоціації Слінгоносіння

170 переглядів0 коментарів
bottom of page