top of page

Особливості слінгоносіння взимку

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Багатьом мамам здається, що слінгоносіння взимку існує лише в приміщенні. Але це, безумовно, не так. Більшість слінгів можна носити на вулиці і влітку, і взимку, враховуючи лише певні особливості сезону. Давайте розберемось у них детальніше.


Ми вже обговорювали, як одягнути дитину під слінг в холодну пору року і які девайси можна використовувати для верхнього одягу під час носіння дитини в слінгу (про слінговставки і слінгонакидки можна почитати тут). Тепер поговоримо про особливості, пов’язані із конструкцією слінга (який легше носити під курткою, а який - зверху) та складом тканини.

Слінг з кільцями True North Slings. Фото з Pinterest.

Загалом зимовле слінгоносіння можна розглядати у двох аспектах:

  • слінг одягнуто під верхні одяг мами (слінгокуртку, пальто, пончо, накидку тощо);

  • слінг зверху зимового одягу.

У першому випадку дитина не потребує верхнього одягу і можна обмежитись теплим трикотажним комбінезоном (термобілизною), а в другому - необхідно одягнути дитині верхній одяг відповідно до погоди. У випадку, коли малюк одягнений у теплий зимовий комбінезон, його важче розмістити у правильному слінговому положенні - так званій “М-позиції”. Щоб було легше зігнути ніжки в колінах і розвести їх в сторони, треба обирати комбінезон із тонких сучасних матеріалів із пінетками або чобітками, які не з’єднані зі штанинами комбінезону, а для додаткового утеплення гомілок в місцях, де підіймаються штанці, зручно одягати слінгогетри.


Які слінги рекомендовано носити під слінгокуртку?

Слінг з кільцями не можна одягати під верхній одяг, оскільки під час прогулянки не можливо контролювати, наскільки глибоко заправлена кишеня слінгу, а так як відсутні додаткові полотна тканини, що підтримують стегна дитини знизу хрест-навхрест (як в слінгу-шарфі та май-слінгу), це може бути небезпечно.


Ерго рюкзак зручно носити під слінгокурткою, якщо він має не надто об’ємне ущільнення плечових лямок.

Слінг-шарф, одягнений під слінгокуртку. Фото Юлії Мазко @slingostar

Які слінги зручно носити зверху зимового одягу?

  • слінг з кільцями (особливо на підхват для тодлерів, які вже самостійно бігають, але швидко втомлюються і потребують перепочинку на руках у батьків);

  • ерго рюкзак (ідеальна лаконічна зимова переноска для діток від моменту самостійного сидіння);

  • онбухімо;

  • май-слінг (зручно з малюками, які ще не вміють самостійно сидіти);

  • слінг-шарф (короткий на одне плече або довгий в суху і чисту погоду, щоб можна було за необхідності перемотати шарф на вулиці).

Онбухімо, одягнений зверху зимового одягу. Фото Альони Ковриги @slingolibrary

Які тканини краще підходять для зимових слінгів?


Першою на думку спадає вовна. Вона м’яка, тепла, приємна. Так, зима - це час вовняних слінгів.


Традиційна універсальна бавовна гарно підходить як під куртку, так і зверху.


А ось льон через свою високу гігроскопічність (яка є його беззаперечною перевагою влітку) не рекомендується для носіння зверху зимового одягу при температурі менше 0°С, бо волога у ньому, яку він вбирає із навколишнього середовища, замерзає і він буквально дубіє. Тому, якщо ви плануєте використовувати лляний слінг взимку, то тільки під верхній одяг (слінгокуртку).


Слінги з домішками синтетичних волокон, які не поглинають вологу, можуть стати у нагоді для одягання на верхній одяг взимку, коли вони не контактують безпосередньо зі шкірою дитини і батьків.


Обраючи слінг, який ви плануєте мотати зверху на куртку, треба звертати увагу, щоб його плетіння і сама пряжа не були гладкими і намотка не розповзалася.


Також багатьох батьків хвилює небезпека послизнутися і впасти з дитиною в слінгу взимку. В цьому випадку в нагоді стануть льодоступи, які кріпляться до підошви черевиків і зменшують шанси підслизнутися під час ожеледиці чи снігу. Однак слід пам’ятати, що надто екстримальні погодні умови - це, все ж таки, не найкращий час для прогулянок із дитиною.


Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам впевнитися у можливості і зручності слінгоносіння взимку і ви знайдете підходящий слінг та слінгоодяг, а прогулянки в зимову пору року приноситимуть радість!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультантка

361 перегляд0 коментарів
bottom of page