top of page

Грудне вигодовування і слінг

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Грудне вигодовування, як і слінгоносіння, є істотною складовою природного батьківства. Ці два процеси взаємодоповнюють і взаємодопомагають одне одному. Адже, саме тісний контакт матері і дитини під час слінгоносіння сприяє якнайточнішому налагодженню гормональної системи матері і чуйному реагуванню на потреби дитини, коли маля ще лише трохи заворушилось чи солодко поплямкало, прокидаючись, а мама вже відчуває прихід молока. З іншого боку, можливість погодувати дитину в слінгу чи іншій фізіологічній переносці дає змогу заспокоїти малюка і вдовольнити його потреби у їжі і контакті, звільняючи мамі руки і трохи часу на себе та свої справи.

На фото мама Олена Скриньковська і Яна (2 роки). Фотограф: Марія Головачова

Однак, як консультант з грудного вигодовування, я завжди згадую про те, що у перші місяці не варто регулярно і систематично годувати грудьми у слінгу.


Ця порада цілком перегукується з рекомендацією слінгоконсультантів: приблизно кожну годину виймати дитинку зі слінгу, якщо вона не спить. Перерву як раз і можна використати для годування, зміни підгузку, легенького масажу чи гімнастики, щоб трохи розім'ятися і змінити позу.


Давайте розберемося, з чим пов'язана така пересторога і як зробити годування у слінгу максимально комфортним і безпечним, якщо час від часу все ж виникає в ньому потреба.


Основною проблемою є те, що у новонародженого лише відпрацьовується навичка правильного прикладання, а відслідкувати якість прикладання у слінгу досить складно.


Нагадаємо ознаки правильного прикладання:

  • Ротик дитини широко розкритий (кут 130-150 ° )

  • Нижня губка вивернута назовні

  • Більша частина ареоли знаходиться зверху

  • Носик малюка вільно дихає

  • Підборіддя упирається в груди

  • Сосок впирається у м'яке піднебіння, язичок лежить на яснах

  • Мама не відчуває болю і дискомфорту

А тепер більш докладно зупинимося на ключових моментах прикладання і їх реалізації в слінгу:

  1. Коли маля перебуває в слінгу, слід рішуче відкинути спокусу якось підсунути йому груди, і спочатку трохи послабити намотку чи стропи переноски та розташувати дитину таким чином, щоб носик дитини був приблизно на рівні соска.

  2. Прикладаючи дитину до грудей, слід уникати тиску на голову дитини чи спроб рухати виключно голову. Більше того, для максимально якісного прикладання дитина має бути в змозі вільно рухати головою, зокрема трохи (!!!) її запрокинути назад, тому голову слід звільнити від тканини слінгу і прибрати валик під шиєю, якщо ви ним користуєтесь. Це дає можливість перемістити маля у зручну для годування позицію та прикласти до грудей.

  3. Основних позицій для годування у слінгу дві: колиска, коли дитина розташована напівгоризонатально, та вертикальна позиція.


Також нагадаю про техніку безпеки: ви маєте бачити обличчя, щоб проконтролювати, що носик дитини вільний і груди чи тканина слінгу або одягу не перешкоджають диханню. Оскільки ви послаблювали полотна слінгу, то при перших годуваннях варто трохи притримувати малюка. З часом і досвідом ви знайдете оптимальну кількість тканини на яку треба розпустити слінг, щоб отримати ідеальну позицію для годування і зберегти гарне натяжіння намотки. Також при годуванні немовлят, які ще не тримають впевнено голову, слід підтримувати голову, щоб попередити занадто сильне її запрокидування.


Після того, як маля поїло, слід підтягнути намотку та перевірити симетричність позиції дитинки.


Наостанок зауважу, що чим старша дитина, тим менше нюансів потрібно відслідковувати, і з часом дитинка вже сама зможе дістатися до грудей в слінгу :) Однак я не раджу прикладати таким чином, як на першому фото, малят до 3-4 місяців, оскільки опущена вниз голова блокує широке відкриття ротика (щоб це відчути спробуйте широко відкрити рота з опущеною і навпаки трохи запрокинутою головою) і не дозволяє прикластися достатньо глибоко і правильно.


Вдалих вам намоток і смачного молочка!

Консультант з грудного вигодовування та двічі слінгомама

Група з підтримки грудного вигодовування «Годуємо вправно»


333 перегляди0 коментарів
bottom of page