top of page

Ерго рюкзак: з якого віку?

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Усім молодим батькам, що втомилися від догляду за новонародженим, хочеться знайти найпростіше рішення, яке їм цей догляд полегшить. Дитина весь час плаче і проситься на руки, у мами і тата болять від цього спини, малюк зовсім не дає батькам можливості відпочити чи займатися іншими справами. В результаті мама і тато радіють обнадійливій пораді: “Вам потрібен слінг!”, і в той же час бояться, що не впораються з намоткою шарфа. Цей страх провокують також висловлювання інших мам в інтернеті: “Купила слінг-шарф, так жодного разу і не намотала. Це для мене важко!”. Тому, відхиляючи цей варіант, батьки шукають ерго рюкзак - переноску, яка має чітко сформовану конструкцію і фіксується за допомогою застібок-фастексів, що значно спрощує її використання.


Виробники ерго зазвичай вказують, що рюкзак підходить для дітей з 4 місяців, а деякі моделі - від народження. Однак це не зовсім так. Давайте розберемося, чому лікарі і слінгоконсультанти не рекомендують використовувати класичні ерго рюкзаки до моменту самостійного сидіння дитини (до 6-7 місяців).


Чому не можна використовувати класичний ерго рюкзак до 6 місяців?


Класичний ерго рюкзак - це переноска, яка має свою форму певного заданого об’єму (частіше за все об’єм не регулюється), жорсткий широкий пояс, що передає навантаження на стегна дорослого, і лямки, що кріпляться фастексами на спині дитини.


Хребет новонародженого не має тих амортизуючих вигинів, які є у дорослого. Його спинка округла і цей вигин пом’якшує поштовхи при ходьбі дорослого, коли дитина знаходиться на руках чи в слінгу. У віці 2 місяців формується шийний вигин хребта, в 5-7 місяців - грудний, з моменту, коли дитина вчиться самостійно сидіти без підтримки (з 6-7 місяців) у нього починає формуватися поперековий вигин хребта, а вже коли малюк починає ходити, його хребет набуває обриси, як у дорослої людини.

Положення хребта дитини різного віку в ергономчній переносці (слінгу, май-слінгу тощо) (с) Baby Doo USA 2015

Лямки ерго рюкзака кріпляться на спині дитини, і в цьому місці створюється посилений натяг тканини, через що штучно випрямляється спина дитини, зникає його природний вигин хребта. Цього не можна допускати до того моменту, поки поперековий вигин у дитини не починає формуватися природним чином.

Сильний натяг тканини в місці кріплення лямок ерго рюкзака (ліворуч) і округла, не перетягнута спинка дитини в май-слінгу (праворуч)

Які “прості” переноски можна використовувати з народження?


Так які ж переноски, окрім слінга-шарфа і слінга з кільцями, підійдуть для малюків з народження, які ще не вміють сидіти? Сьогодні вибір дуже великий, і всі вони такі ж прості, як ерго рюкзак.


Головне, на що потрібно звернути увагу:

  • тканина слінгу (переноски) повинна підтримувати ноги дитини від одного коліна до іншого;

  • забезпечується підтримка “М-позиції”, коли ніжки зігнуті в колінах і коліна підняти вище тазу, ноги від колін звисають вниз і ступні напрямлені до підлоги;

  • переноска не повинна перетягувати хребет дитини, даючи можливість спинці малюка набути природну для неї форму “крапельки” (літери “J”).


Переноски для малюків, які ще самостійно не сидять:


  • Май-слінг - прямокутник тканини з вшитими по кутах поясними та плечовими лямками. Дуже подібний до ерго рюкзака, але дає можливість відрегулювати ширину спинки під параметри дитині і лямки не створюють натягу в області спини, так як кріпляться під попою дитини, не притискаючи хребет. Плечові лямки май-слінга не застібаються, а зав’язуються.

Май-слінг Okrosh Reversible - Малина
  • Гібридний (адаптований) ерго рюкзак (т.з. “адапт”) суміщає в собі конструкцію класичного ерго рюкзака (жорсткий широкий пояс і заданий об’єм для дитини) і май-слінга (лямки кріпляться не на спині, а під попою дитини, залишаючи спинку округлою у природному положенні). Однак ці рюкзаки мають свою викрійку і об’єм, тому мають обмеження по параметрам малюка: одні моделі для дітей зростом від 60 см, інші - від 5 кг ваги тощо. Також існують гібриди ерго рюкзака і слінгу з кільцями та інші.

Рюкзак-переноска Bondolino

Якими б не були уподобання батьків при виборі переноски для дитини, слід звертати уваги, щоб її хребет і тіло підтримувалися у відповідності до ступеню їх розвитку. В слінгу (переносці) дитина знаходиться довший час, ніж просто на руках у дорослого, і його положення повинно бути безпечним. Сучасний ринок слінгів представлен дуже великою кількістю різних переносок, серед яких обов’язково знайдеться та, що підходить саме вам і вашому малюкові!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультант

1 328 переглядів0 коментарів
bottom of page