top of page

Догляд за слінгом

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Догляд за виробами з тканин, до яких відносяться слінги та ерго рюкзаки, потребує певної уваги, адже неправильне прання чи сушка можуть зіпсувати зовнішній вигляд слінгу та зробити неможливим його правильне використання: тканина може дати велику усадку і довжини слінга-шарфа не вистачить для намотки; поверхня може вкритися катишками чи слідами від праски; в ерго рюкзаках та переносках, які мають пластикову фурнітуру та стропи, догляд повинен передбачати наявність цих нюансів. Зазвичай ці дані вказано на етикетці, але інколи вона відсутня і все, що відомо мамі, - це склад тканини. Тож давайте розбиратися, як правильно доглядати за слінгами та переносками з різних матеріалів.

Трикотажні слінги Okrosh із 100% бавовни

Бавовна - найпоширеніший матеріал для слінгів. Кольорові слінги з бавовни можна прати за температури 40°С у пральній машині з засобом для прання делікатних і кольорових речей (без агресивних вибілювачів). Білі бавовняні тканини можна прати за 60-95°С з використанням універсальних пральних засобів. Не рекомендується сушити бавовняні тканини у сушильній машинці, оскільки це може спричинити сильну усадку. Прасувати вироби із бавовни рекомендовано за невеликого зволоження.


Увага! Трикотажні слінги із бавовни можуть давати більшу усадку, ніж ткані, і деформуватися (розтягуватися по краях), тому їх рекомендують прати на делікатному режимі при 40°С у пральній машинці.

Тканина для май-слінгів Okrosh із льону та бавовни

Льон - дуже міцний матеріал (у вологому стані ще міцніший, ніж у сухому). Перуть льон за температури 60°С з використанням універсального (для білих тканин) чи делікатного (для кольорових) прального засобу. Для прасування льону завжди необхідно використовувати режим зволоження та допускаються високі температури.


Тканини із шерсті мало забруднюються і майже не мнуться. Їх треба прати вручну чи у пральній машині (температура води не повинна перевищувати 30°С) на спеціальному режимі із пральним засобом для шерсті. Замочувати та викручувати шерсть ні в якому разі не можна. Краще віджимати шерстяні слінги не в центрифузі, а загорнувши у бавовняний рушник. Слінги із шерстю на рекомендовано розвішувати, а краще розкладати. Ні в якому разі не можна сушити шерстяні тканини у сушильній машині, на сонці або на радіаторах. Прасують шерсть за спеціального режиму через вологу тканину.


Багато сучасних слінгів містять у складі шовк, який гарно вбирає вологу, однак піт може залишати плями. Кольорові шовкові тканини краще віддавати до чистки, оскільки вони сильно линяють. Перуть шовк вручну за 30°С делікатним пральним засобом, не можна сильно терти, віджимати в центрифузі та викручувати, а також сушити в сушильній машині. При останньому полосканні шовку в воду можна додати трохи оцту, це освіжить колір слінгу. Сушити вироби із шовку треба, загорнувши у сухий бавовняний рушник. Для прасування шовку використовують спеціальний режим на прасці, зволожуючи тканину (не збризкуючи, оскільки можуть лишитись плями). Важливо: чесучу (дикий шовк) треба прасувати повністю сухим!

Слінги з кільцями Okrosh Simple Linen із льону та віскози

Віскоза (волокно із рослинної целюлози) гарно поглинає вологу, однак стає менш міцна у вологому стані. Її перуть вручну або на делікатному режимі у пральній машині за 30-40°С, віскозу не можна терти, викручувати та сушити у центрифузі. Прасувати такі тканини слід за режиму “шовк” (до 150°С) у вологому стані або через вологу тканину.


Ерго рюкзаки чи май-слінги, які містять застібки-фастекси, можна прати у пральній машині. Більшість сучасних фастексів (наприклад, марки YKK) виготовлені із якісного пластику, який витримує температури від -40°С до 130°С та стійкий до хімічних розчинників. Однак слід уникати попадання праски на фастекси під час прасування рюкзаків.


Стропи (ремінні стрічки) на ерго рюкзаках виготовляються із матеріалів двох видів: поліаміду (витримує до 260°С) та поліпропілену (до 160°С). Тому, якщо вам не відомо точно, з чого виготовлено стропи саме вашого ерго, їх не слід прасувати. Стропи із поліаміду треба прати делікатними миючими засобами, поліпропіленові - більш стійкі до хімічних впливів. Обидва ці матеріали руйнуються на сонячному світлі, тому зберігати ерго слід подалі від сонячних променів.


Якщо ваші слінги містять вишивку, то треба звертати на це увагу, оскільки нитки вишивки можуть линяти під час прання. Тому їх перуть вручну чи на делікатному режимі за 30°С (під час ополіскування можна додати трохи оцту, щоб зберегти колір і блиск ниток вишивки) і прасують із внутрішньої сторони.


Кільця для слінгів зазвичай виготовляють з алюмінієвого сплаву (наприклад, марки SlingRings©). Вони гарно переносять прання у пральній машині (делікатний режим за 30-40°С) та не окислюються під час сушки. Однак стальні кільця з неякісним антикорозійним покриттям можуть іржавіти від частого прання. Також кільця із полімерних матеріалів (пластику) не витримують прасування за високих температур.


Сподіваюсь, що ці поради допоможуть вам зберігати гарний вигляд ваших слінгів, які будуть служити вам довго, даруючи радість прогулянок з малюком!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультант

131 перегляд0 коментарів
bottom of page