top of page

Небезпечні переноски. Псевдослінги

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Обираючи дитячу переноску, варто пам’ятати, що маркетинг – нещадний, і не все те, у що вам сердечно пропонують замотати, не просто вартує уваги, зручно чи комфортно, а надійно і безпечно. Відомий виробники дитячих товарів – це далеко не завжди гарантія того, що запропонований ним слінг насправді є слінгом. Що вже говорити про вторинний ринок – оголошення зі словом «слінг» коректним і правдивим буде далеко лише в половині випадків.

Сумка-бананка, виробництво - Китай.

Найнебезпечнішим на сьогодні прикладом НЕергономічних переносок є сумка-банан. На перший погляд це звичайний собі гамачок, який імітує позицію «колиска», коли малюк у мами лежить на руках. Але є одне величезне «але» - переноску використовують без підтримки маминих рук. Чим небезпечна така переноска? По-перше, велике навантаження на хребет малюка, який прогинається під його вагою і все тіло немовля знаходиться в неприродньому положенні у формі літери «С». По-друге, і це особливо загрозливо, підборіддя малюка притискається до грудей, а відтак блокується доступ повітря. І це в щільному згортку тканини з бортиками, який може закривати обличчя дитини від маминих очей. Так, це дуже сумно, але існує ряд летальних випадків, пов’язаних із використанням сумок-бананок. Тільки у США за останні 20 років їх не менше 14 (згідно даних Американської комісії з безпеки споживчих товарів CPSC). В фізіологічних переносках в горизонтальному положенні голова і плечі дитини знаходяться в одній площині, голова не загинається вперед до грудей. В сумці-бананці такого положення досягти не можливо, оскільки вона не має регулювання.


Небезпеку також становлять так звані переноски-кенгуру. Основними критеріями, що відносять їх в розряд псевдослінгів є несформована М-позиція, що не сприяє профілактиці дисплазії, а скоріше навпаки, а також тверда спинка девайса, яка не підтримує природнє положення немовляти (зі скругленою спинкою). Бувають також і кенгуру з м’якою спинкою, але відсутня фіксація природнього положення, що зовсім не покращує ситуацію.


Крім того варто згадати і про слінг з кільцями, але з наявними м’якими бортиками. Така конструкція на перший погляд ергономічної переноски не дає змоги нормально притягнути дитину до мами, а відтак не зафіксувати вже неодноразово згадане природнє положення. Виключенням може бути лише для дуже пишних мам, коли бортик не дійде до кілець в процесі регулювання


Основними критеріями за якими можна відрізнити ергономічну переноску від псевдослінгу є наступні:

  • мама бачить обличчя малюка завжди, відбувається це на початку прогулянки чи через певний час – не має значення;

  • ніжки виведені назовні (окрім випадків у трикотажному слінгу з недоношеними дітьми, але і тут позиція вертикальна);

  • чітко проглядається М-позиція, тканина натягнена від колінка до колінка і в області сідничок є провисання

  • виробник не додає в перелік «заманух» позицію обличчям до світу, вона не є фізіологічною.

Фізіологічне положення дитини в слінгу. Май-слінг Okrosh "Морські пригоди"

Звичайно, треба пам’ятати і про правила намоток справжніх ергономічних переносок. Неправильне положення малюка (особливо горизонтальне) у трикотажному чи тканому шарфі теж не є хорошою альтернативою кенгуру чи сумці-бананці. Тому бажаємо всім коректних та безпечних намоток.


Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

90 переглядів0 коментарів
bottom of page