top of page

Слінг та візок

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Фото: freepik.com

Перш ніж описувати досвід суміщення слінга і візка, варто зазначити, що для немовляти природнім являється якнайтісніший контакт з матір’ю, а цю потребу забезпечують відчутно більшою мірою саме ергономічні переноски. Численні дослідження психологів доводять, що принаймні перші 9 місяців життя малюка (як віддзеркалення вагітних дев’яти місяців всередині мами) «на мамі» – оте одіозне «звикання до ручок», якого так бояться більшість прабатьків – сприяють більшій самостійності та відповідальності у прийнятті власних рішень в дорослому житті.


Але реалії сучасного життя вносять свої корективи. Сімей, які б обходились взагалі без візка критично мало. Це не добре і не погано, це умови, які диктує зовнішній світ. В ідеалі використання візочка-люльки в перші місяці життя є виправданим, якщо малюк адекватно сприймає візок – не впадає різко в глибокий сон після тривалого плачу, мама не трясе візок кільканадцять хвилин в агонії поки дитина не «відключиться». Крім того часто тато або ж дідусі та бабусі самостійно гуляють з малюком, поки мама приділить час собі, в тому числі і просто відносить сили після безсонної ночі.


І навіть під час прогулянки із візочком слінг (особливо у літні місяці) має бути в мами при собі. Якщо дитина прокинеться, а додому ще мінімум 10 хвилин ходу, то дорога для всіх учасників прогулянки буде спокійнішою та комфортнішою. Неодноразово можна спостерігати ситуацію, коли жінка однією рукою штовхає візочок поперед себе, а іншою тримає дитину. Коли малюк у слінгу, транспортувати візочок набагато простіше, часто це уможливлює навіть доставку його у квартиру самостійно. Буває і навпаки – мама присипляє дитину у тій чи іншій ергономічній переносці, а потім акуратно перекладає малюка у візочок, злегка заколисуючи та продовжуючи сон.


Як показує практика – продуктивніше суміщення візочка та слінгу відбувається з настанням тепла. Не дуже ретельна робота комунальних служб у зимові місяці під час снігопадів сприяє вибору на користь слінгу. Крім того, взаємне зігрівання слінгопари під час морозів додає особливого комфорту і мама не хвилюється чи не замерз малюк – вона відчуває чи йому дійсно тепло.

Коли ж пригріє весняне сонечко і погода дозволить посидіти на лавці, а малюк спатиме поряд у візочку – мама зможе із задоволенням почитати поряд або ж просто у тиші випити кави.


Чим старше стає дитина, тим легше обрати яким чином гуляти з дитиною, досвід дається взнаки. Головне, щоб цей спосіб був комфортним і для малюка, і для тих, хто поряд.

Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

60 переглядів0 коментарів
bottom of page