top of page

Одяг під слінг: як одягнути дитину по погоді

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Як тільки мама трошки освоїла слінг, май чи ерго та зробила кілька успішних намоток вдома, одразу постає питання у що одягнути дитину під ці слінгодевайси на прогулянки? Щоб із комфортом як для мами, так і для малюка – зручно та не спекотно/не холодно.

Май-слінг Okrosh

Щодо зручності, то певні нюанси є важливими незалежно від того носите ви у слінгу вдома чи на вулиці. Одяг немовлятка у місці тісного контакту з маминим тілом під час слінгоносіння має бути без кнопок/ґудзиків/защібок, які б створювали дискомфорт. Мамі також у своєму одязі варто звернути увагу на цей пункт, особливо в зоні грудей, там де малюк притискатиме голівку під час сну. Також у слінг дитині не варто одягати повзунки із закритими стопами (особливо «розмір в розмір»), так як при розведенні ніжок в М-позиції пальці на стопах будуть впиратись у тканину.

Стосовно комфортного температурного режиму у ергономічній переносці, то варто враховувати, що слінг – це вже як один шар одягу (якщо мова йде про шиті переноски чи одношарові намотки слінг-шарфа). Але найбільше питань виникає при виході на вулицю. І от тут необхідно звернути увагу на фактор сезонності.

  • В зимовий період найкомфортніше і мамі, і малюку буде в слінгокуртці (або ж просто у куртці зі слінговставкою). Дитину найкраще одягнути в термобілизну з мериноса – вона чудово терморегулює, а ще гіпоалергенна і не викликає подразнень навіть на ніжній шкірі немовлятка. Частини тіла, які виглядають з-під слінга варто додатково утеплити вовняними шкарпетками, а в морози ще й гетрами. В умовах суворої суперхолодної зими можна додатково (або на заміну тонкому термо) утеплитись з допомогою комплекту із павер-стрейч матеріалу чи товстого мериносу. Голівку та шию чудово захищатиме одно- (павер-стрейч) чи двошаровий (з тонкого мериносу) шолом, залежно від температури повітря за вікном. Також додаткове тепло дає сам матеріал з якого витканий слінг чи слінгодевайс. «Зимовими» тканинами є ті, в чиєму складі знаходяться вовна, меринос, кашемір, альпака, як, верблюд.

  • Весна-осінь (демісезонний період) - найбільш непередбачуваний щодо погодних умов. Зранку може бути п’ять градусів тепла, похмуро і вітряно, а після обіду сонячно і тепло. Тут у нагоді замість слінгокуртки стане слінгонакидка, яку легко знімати та одягати в залежності від температури повітря на вулиці. Також її можна замінити на теплий палантин, кінці якого прикриватимуть тіло малюка в слінгу під час негоди, а як тільки потеплішає, то палантин можна зняти. Термобілизну ближче до травня місяця варто замінити на бавовняний комбінезон (з відкритими ніжками) та шкарпетки.

  • У літні місяці в нагоді стануть слінги з льоном, шовком, тенселем, віскозою. Під час спеки, щоб уникнути перегріву, малюка можна взагалі не одягати, але на мамі повинен бути шар одягу, аби уникнути потовиділення в місці контакту шкіри дорослого та дитини. В будь-якому випадку не варто зловживати прогулянками під денним сонцем (читай – варто їх уникати) та мати на увазі, що прогулянка у візочку-люльці є менш терморегульованою, аніж у слінгу (за умови відсутності вітру та піднятого капюшона).

Ну і загалом мамі в слінгу легше відслідковувати питання комфорту для дитини, адже вона знаходиться в плюс-мінус однакових умовах з малюком. Їй спекотно, а малюк зіпрів – варто зменшити кількість шарів одягу чи перейти з вовни на бавовну. У протилежному випадку – діяти навпаки. Хоча випадки, коли слінгопара змерзла, трапляються вкрай рідко.


Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

465 переглядів0 коментарів
bottom of page