top of page

Як обрати перший слінг?

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Часто, спираючись на власний досвід та спостереження, можна зробити висновок, що багато мам, вперше почувши слово «слінг», здебільшого уявляють собі дитячі переноски, які мало чим відрізняються одна від одної – хіба кольором і розмірами. Але, починаючи досліджувати це питання глибше, натрапляють на різновиди цих ергономічних переносок. І тут виявляється, що деякі з них можна мотати з народження, а інші - ні, якісь з них мають кільця, ще одні шиті, а треті взагалі п’ятиметрові сувої полотна. І чим далі в гугл – тим більше… ні, не дров, але питань точно.

То яким же має чи може бути перший слінг малюка? Як правильно вибрати слінг і знайти ідеальне співвідношення «комфорт-термін експлуатації»?


Отже, найуніверсальнішою ергономічною переноскою є тканий слінг-шарф. Фактично він може бути єдиним від народження і навіть до двох-трьох років. Це його найбільша перевага з поміж усіх інших ергономічних переносок. Для новонародженого найкращим варіантом буде шостий (для мініатюрних мам – п’ятий, для пишних – сьомий) розмір шарфа. Крім того, в такому слінгові найкраще перерозподіляється вага дитини, з ним можна пробувати різні види намоток. В той же час деяким мамам буває дещо складно справитись із п’ятьма метрами полотна, врахувати всі нюанси правильної посадки малюка. В такому випадку на допомогу прийде слінгоконсультант, який розвіє надумані страхи, покаже чи відкоригує намотку.


Якщо мама все ж не певна чи вдасться їй освоїти класичний тканий слінг-шарф, можна спробувати трикотажний варіант. Він дешевший, дитину вкладають в уже готову намотку, яка охоплює тільце щільно за рахунок еластичності тканини, гарно підійде недоношеним діткам. Але варто пам’ятати, що у спеку малюку в такій переносці буде дещо некомфортно через обов’язкову тришаровість намотки. Крім того використання такого шарфа буде доцільним до 6-8 кг (хоч виробники часто завищують верхню вагову межу).

Трикотажний слінг-шарф Okrosh "Джульетта". Фото: Wrap you in love.

Міні-версією шарфа є слінг з кільцями. Він приблизно вдвічі коротший за класичний варіант. З одного боку це дає змогу досить швидко примотати малюка та швидко його вийняти за потреби. З іншого боку таку переноску не можна мотати під слінгокуртку, навантаження розподілено нерівномірно – більше на одне плече, ніж на друге – потрібно слідкувати за симетричністю намотки. Тому слінг з кільцями гарно підійде для заколисувань, годування, коротких прогулянок.


Слінг з кільцями Okrosh Simple Linen

Прекрасним слінгодевайсом може стати май-слінг. Якщо він пошитий зі слінгової тканини, то його можна сміливо мотати з народження, звісно за умови правильної посадки малюка. Тонка пластична тканина діагонального саржевого плетення буде дуже доречною в спекотну погоду, на додаток до того аспекту, що маї гарно продуваються з боків. І хоч цей слінгодевайс потребує деякого регулювання, та все ж воно займатиме менше часу, аніж мотання шарфа шостого розміру. Маї компактні, не займають багато місця. В них буде комфортно приблизно до річного віку та 10-ти кілограмової позначки ваги. Ну і найменш затратний (по часу мотання) варіант – адаптовані ерго. Їх можна носити орієнтовно від 2-х місяців (5 кг ваги). Вони дійсно досить швидко одягаються за рахунок вже сформованих шлейок, які кріпляться до поясу цієї переноски. Це дає змогу не перевантажувати хребет ще не сидячої дитини. Крім того адапти мають додатковий захист від вітру чи сонця у вигляді капюшона. Варто пам’ятати, що Їхня межа комфортності щодо віку малюка так само як і в маях залежить від ширини спинки виробу – приблизно до року-півтора. З поміж усіх немовлячих переносок саме адапти привертають увагу одразу обох батьків, а часто і прабатьків дитини, завдяки простоті використання.


Як бачите – ідеального варіанту не існує. Потрібно звертати увагу на обставини та умови за яких ви носитимете малюка:

  • На довгі відстані без страху не справитись із п’ятьма метрами тканини? Ваш варіант – тканий слінг-шарф.

  • Боїтесь не освоїти шарф, а мотати хочеться прямо з пологового? Зверніть увагу на май-слінг.

  • Плануєте носити виключно вдома і заколисувати на сон? Візьміть слінг з кільцями.

  • Тато теж хоче бути ближче до малюка, а може й інші члени родини? Придбайте адапт.

  • Взагалі не впевнені чи слінгоносіння ваш варіант, а бюджет обмежений? Спробуйте трикотажний слінг-шарф.

Лайфхак: у великих містах (і не тільки) слінгомами часто влаштовують зустрічі на яких обмінюються досвідом та приносять свої слінгодевайси. Поцікавтесь в соцмережах, чи існує у вашому місті слінгоспільнота. На таких зустрічах ви можете отримати безліч корисних порад, в тому числі, як вибрати слінг, а також подивитись на переноски наживо чи спробувати мотати.

Та що б ви не обрали – будьте впевнені та спокійні, коли мотаєте малюка. Хай він відчує бажання вашого серця бути поряд ще більше часу.

Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

295 переглядів0 коментарів
bottom of page