top of page

Як вибрати ерго рюкзак

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Різні виробники шиють ерго рюкзаки, що відрізняються розміром, особливостями конструкції та тканинами, які використовуються. Все це слід враховувати при виборі в залежност від зросту вашого малюка, ваших параметрів та особливостей постави, а також пори року, коли ви плануєте носити дитину в ерго рюкзаку.

Обираємо розмір ерго рюкзака


Правильно підібраний за розміром ерго рюкзак підтримує фізіологічне (природне та безпечне для здоров'я) положення дитини, в той час, як занадто великий чи малий ерго рюкзак цього забезпечити не може. Для того, щоб визначити, який розмір ерго рюкзака підійде вашому малюку, вам необхідно взяти його на руки в тому положенні, в якому він буде знаходитися в рюкзаку (так звана М-позиція або “поза жабеня”, коли ніжки зігнуті в колінах і розведені в сторони, коліна знаходяться вище попи, тіло дитини лежить у дорослого на грудях), та попросити когось заміряти сантиметровою стрічкою відстань від одного коліна до іншого (це буде відповідати ширині спинки ерго рюкзака) і величину від місця, де проходитиме пояс рюкзака, до верха плечей дитини (це буде висота спинки ерго рюкзака). Якщо у вас є слінг, то зробити такі заміри можна самостійно, помістивши дитину у фронтальну намотку.

Як заміряти висоту (зліва) та ширину (справа) спинки ерго рюкзака

Помилки у виборі розміру ерго рюкзака:

  • Занадто широка спинка рюкзака не дає малюкові можливості зігнути ноги в колінах, ніжки направлені вперед, а спинка дитини відхиляється назад. Досягти правильного положення в такому ерго не можливо.

  • Зависока спинка ерго рюкзака, в якому малюк “тоне”, притискає його голову до батьків і закриває обличчя, що суперечить техніці безпеки під час носіння в слінгу, адже мама завжди повинна бачити обличчя дитини.

  • Дуже вузька спинка рюкзака не забезпечує підтримки стегон дитини, ноги звисають вниз і не підтримуються в “М-позиції”

  • Занадто низька спинка ерго рюкзака не забезпечує підтримки спини дитини, через що вона відхиляється назад і це є небезпечно. Мінімальна безпечна висота спинки ерго рюкзака повинна діставати дитині до лопаток.

Надто широка спинка (зліва), надто висока спинка (по центру) та завузька спинка ерго рюкзака.

В деяких моделях ерго рюкзаків є можливість регулювати висоту та ширину спинки, завдяки чому рюкзак “росте” разом з малюком, забезпечуючи йому правильну підтримку.


Конструкція лямок ерго рюкзака


Існує два основних типи розташування лямок ерго рюкзака на спині дорослого: паралельно та хрест-навхрест. В першому випадку лямки додатково кріпляться між собою горизонтальною стропою.

Вибір конструкції лямок є дуже індивідуальним і залежить від власних уподобань батьків, їх комплекції та постави. Паралельні лямки зазвичай погано регулюються на мамах з розміром одягу S-XS, оскільки довжини стропи лямки (непрошитої, вузької частини) не вистачає, щоб досить щільно притягнути дитину до себе. А коли малюк притягнутий не достатньо близько, то це не забезпечує йому правильної підтримки та збільшує навантаження для батьків. Слід також зауважити, що деяким батькам не вистачає гнучкості, щоб самостійно застібнути з’єднувальну стропу.

Також перехресні лямки на спині виконують функцію своєрідного ортопедичного корсету, випрямляючи поставу дорослого.

Більшість сучасних моделей дають можливість носити лямки як паралельно, так і перехрещуючи їх.

Перехресні лямки (ліворуч) та паралельні лямки (праворуч)

Тканина для ерго рюкзака


Часто розділяють ерго рюкзаки на “шарфові” (пошиті із так званої “шарфової”, “слінгової” тканини і частіше за все саме зі слінга-шарфа) та фабричні, не шарфові (пошиті із саржевої тканини, що використовується для пошиття одягу та сумок). Рюкзаки першої категорії є більш м'якими і пластичними, а другі - більш структуровані і жорсткі. Оскільки, ерго рюкзак має свою конкретну викрійку, то властивості шарфової тканини в ньому не проявляються повною мірою, як в слінгах-шарфах чи слінгах з кільцями, де вимога пластичності стоїть на першому місці.

Яким би не був тип плетення тканини, тканина для ерго рюкзака повинна складатися тільки із натуральних волокон (льон, бавовна тощо).


Акесесуари для ерго рюкзака


  • Спинка-сіточка є гарним доповненням для спекотної погоди, однак слід звертати увагу, щоб вона була виконана із міцного матеріалу, який надійно підтримує правильне положення дитини в ерго рюкзаку.

  • Кишеню на спинці ерго рюкзака зручно використовувати для дрібних м’яких речей (носовичка, серветок тощо). Однак, оскільки тканина ерго рюкзака щільно прилягає до тіла дитини, не можна класти в кишеню грубі жорсткі предмети, які будуть спричиняти малюкові дискомфорт.

  • Сумочка-кишеня на поясі ерго - дуже практичний аксесуар, який не буде заважати малюкові, оскільки знаходиться подалі від його тіла.

  • Накладки для смоктання на лямки ерго рюкзака допомагають в період прорізування зубів. У більшості виробників вони входять до комплекту, однак їх можна придбати і окремо.

Нагадаємо, що класичні ерго рюкзаки можна носити з моменту самостійного сидіння дитини.


Сподіваємось, дані рекомендації допоможуть вам із вибором правильного ерго рюкзака, який стане ідеальним супутником для прогулянок з малюком.


Марія Зеленецька

слінгоконсультант

298 переглядів0 коментарів
bottom of page