top of page

Горизонтальне положення в слінгу: за і проти

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Існує два класичних положення малюка в слінгу: горизонтальне та вертикальне. Останнє є значно поширенішим через більш комфортну позицію для мами та відносну легкість намотки.

Звичайно мова йде тільки і лише про ергономічні переноски і ніяким чином не стосується псевдослінгів, а саме сумок-бананок. Адже в цих девайсах немовля знаходиться в С-позиції, де голова дитини нахилена вперед, а підборіддяпритиснене до грудей, що може бути небезпечним для життя.

У дійсно ергономічних переносках – слінг-шарфах, слінгах з кільцями та май-слінгах – тіло та голівка дитини знаходяться в одній площині, а саме така позиція повторює положення на руках у мами.

Консультант демонструє безпечне горизонтальне положення в слінгу, якого новачку важкого досягти самостійно. Май-слінг Okrosh "Антрацит"

То які ж недоліки у горизонтальної намотки в порівнянні з класичною вертикальною? Розглянемо детальніше:

  • Правильного положення новачкові досягнути буває непросто, є ризик перекриття чи перетиснення дихальних шляхів, які у немовляти дуже м’які (через імовірний загин підборіддя до грудей), тому потрібен підвищений контроль дихання та позиції голівки; крім того є й інші вимоги щодо фізіологічного горизонтального положення, зокрема – дитина повинна лежати на півбоці, коліна дитини підтягнуті і розміщені вище попи та ін.;

  • В ній можна носити малюка максимум до трьох місяців, адже тіло маляти виросло в довжину, що створює незручності мамі при пересуванні; крім того в дитини з’являється інтерес до навколишнього світу, а в горизонтальному положенні видимість досить обмежена;

  • Не можна носити у слінгокуртці чи слінгофлісці;

  • Не можна гуляти в людних місцях через ризик зачепити голівку дитини сторонньою людиною;

  • Через асиметричність намотки потрібно змінювати положення дитини для рівномірного розвитку м’язів з обох боків;

  • В основному ця поза використовується для годування та заколисування, а не для прогулянок, тим більше на довгі дистанції;

  • Не рекомендується для недоношених діток та діток з ризиком розвитку дисплазії кульшових суглобів.

Крім усього іншого, відомі європейські слінгошколи Trageschule та ClauWi не рекомендують горизонтальне положення у слінгоносінні.

Вертикальне положення теж являється "лежачим" (за умов правильної намотки), дитина притиснена всім тілом до мами, а таз відведено злегка назад, що не створює додаткового навантаження на хребет для ще поки не сідаючих самостійно діток.

Відтак, вертикальне положення має набагато більше переваг, воно універсальне, адже його можна використовувати у всіх видах ергономічних переносок, та безпечне для м’язів та дихальної системи дитини.


Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

65 переглядів0 коментарів
bottom of page