top of page

Все про слінг з кільцями

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Слінг з кільцями - переноска своєрідна: дехто каже, що він легший в своєнні за інші види слінгів, а дехто з досвідчених слінгомам стверджує, що так з ним і не впорався. Давайте спробуємо розібратися, чим цей слінг особливий і які є нюанси в його використанні.


Історія виникнення слінгу з кільцями

Доктор Райнер Гарнер, фото familyfriendlyworking.co.uk

Винахідником сучасного слінгу з кільцями вважається американський фізіотерапевт Райнер Гарнер (Dr. Rayner Garner), який створив його для своєї доньки Фонди, що народилася в 1980 році на Гаваях. Як лікар він знав, наскільки важливо стежити за поставою і розвитком хребта, тож шукав переноску, яка була би безпечною і зручною як для немовля, так і для батьків. Його власний досвід слінгоносіння почався з рюкзака, які в ті часи продавались на ринку США, але він мав товсту синтетичну тканину, від якої дитина занадто пітніла і мала подразнення на шкірі. Тому доктор Гарнер вирішив звернутися до традиційних методів носіння дітей в шарфах, проте дещо їх вдосконалити, додавши можливість швидкого регулювання за допомогою двох кілець, вшитих з однієї сторони. Спершу він використовував для цього дерев'яні кільця від віконних занавісок, згодом для більшої надійності - шайби з 2-дюймової мідної труби. В якості тканини вони з дружиною обирали гарні дихаючі шовки, розфарбовані в техніці батік, та національні гавайські тканини. Зі слінгом можна було відвідувати концерти, багато подорожувати, годуючи дитину грудьми, заколисувати на сон.


Коли в подружжя Гарнерів виникла ідея продавати слінги, вони почали використовувати спеціальні нейлонові кільця. Розповсюдженням слінгів вони займалися через мережу представників, якими стали мами і бабусі, що володіли власним досвідом догляду за дітьми і розуміли, наскільки важливу роль у цьому відіграє носіння малюка на руках та слінг, що це носіння значно полегшує. В 1983 році Райнер Гарнер отримав патент на свій винахід, а в 1987 році відомий педіатр Вільям Сірс купив у нього права на виробництво і продаж слінгів з кільцями.


Переваги слінгу з кільцями


Узявши до уваги те, що слінг з кільцями народився у спекотному вологому кліматі як переноска, що має гарні можливості регулювання, а також досвід його використання з тих пір у різних куточках світу, можна виділити основні його переваги:

  • Легкий і продуваємий (бо має лише один шар тканини) - ідеальний слінг на літо.

  • Добре регулюється в залежності від розмірів батьків і параметрів дитини (це той слінг, який дійсно "росте" разом із малюком).

  • Швидко надягається (ви можете зберігати його вже заправленим у кільця і лише трохи розправляти і підтягувати тканину в кільцях при надяганні).

  • Підтримує безпечне фізіологічне положення дитини, яке не шкодить її розвитку.

  • Підходить для малюків від народження. Забезпечує контакт "шкіра до шкіри", який сприяє налагодженню грудного вигодовування.

Слінг з кільцями Okrosh Simple Linen

А як щодо недоліків?


Так, слінг з кільцями має ряд обмежень у використанні, які головним чином пов'язані із тим, що ця переноска передає навантаження тільки на одне плече дорослого. Тому під час прогулянки плечі треба чергувати і переодягати слінг. Це корисно не тільки для батьків, але і для дитини, тому що слінг з кільцями надає її тілу несиметричної підтримки, і для правильного розвитку м'язів і скелету, треба змінювати положення слінга: переодягати з одного плеча на інше.


Також слінг з кільцями не підійде для довгих прогулянок, оскільки, якщо малюк заснув, ви не зможете змінити плечі, не розбудивши його. В цьому плані він буде оптимальним для перенесення дитини на короткі дистанції (наприклад, донести тодлера в парк чи взяти на руки, коли він втомився бігати самостійно) або для виконання хатніх справ, якщо малюк не хоче лежати в ліжечку.


Як вибрати слінг з кільцями


Перші слінги з кільцями виготовляли із вкладками на плечі та по краям слінгу, створюючи м'які борти. З часом користувачі і провідні виробники зрозуміли, що саме ці вкладки заважають правильному, фізіологічному розміщенню малюка в М-позиції та регулюванні слінга відповідно до розмірів тіла дитини, оскільки тканина з бортами не поміщається в кільця. Тому сьогодні використання будь-яких додаткових вкладок і ущільнень в слінгу з кільцями вважається неправильним і, обираючи свій перший слінг з кільцями, треба обов'язково звертати на це увагу.


Також слід перевірити якість кілець слінгу: вони не повинні мати зварних швів чи інших з'єднань, а повинні бути цільновилитими, що гарантує безпеку використання такого слінгу. Більшість виробників слінгів використовує спеціальні сертифіковані кільця для слінгів із алюмінію або нейлону (наприклад, американського виробника Sling Rings, як в слінгах Okrosh).


Безпосередньо на безпеку використання впливає спосіб пришивання кілець: це місце (так зване "плече слінга") не повинно давати можливості дістати кільця, не має кріпитися липучками, заклепками тощо. Кільця повинні бути вшиті за допомогою подвійного посиленого машинного шва.


І звісно слінг з кільцями має бути виконаний із якісної слінгової тканини, товщина якої має відповідати розміру кілець: чим товша тканина (для важких дітей), тим більшого діаметру мають бути кільця, і навпаки, для тонкої тканини можна використовувати кільця меншого діаметру.

Як правильно носити слінг з кільцями

  • Дитина знаходиться на "відстані поцілунку": маківка дитини на такій висоті, що її можна поцілувати, нахиливши голову вперед.

  • Тканина слінгу підтримує стегна дитини в зігнуто-розведеному положенні ("М-позиції") від одного коліна до іншого і заправлена між дорослим і дитиною, утворюючи глибоку і надійну кишеню.

  • Слінг підтримує хребет дитини по всій висоті до верха плечей (до 6 міс.) чи до лопаток (для діток старше 6 міс., які вже вміють самостійно сидіти).

  • В слінгу з кільцями краще розміщувати дитину не строго по середині тіла дорослого, а трохи збоку (на пів боці).

  • Кільця повинні бути розташовані в підключичній западині. В такому місці вони не будуть заважати малюку і не будуть тиснути на плече дорослому.

  • Плече слінгу повинно бути розправлене, щоб тканина максимальною площею передавала навантаження від ваги дитини на плече дорослого. Тканина не повинна опускатися занадто низько з плеча, щоб не заважати вам піднімати руку.

  • Тканина слінгу має бути максимально розправлена по спині дорослого, щоб найкраще розподіляти навантаження.

  • Дитина в слінгу з кільцями, як і в будь-якому іншому слінгу, повинна бути щільно притягнута до мами чи тата, тканина не повинна провисати і мати послаблення.

Тепер ви знаєте дещо з теорії щодо слінгу з кільцями, проте найкращий спосіб чогось навчитися - це практика. Пробувати мотати слінг, регулювати під ваші параметри, тестувати слінги із різних тканин - тільки так можна відкрити для себе переваги цієї переноски. Якщо у вас є сумніви, можна взяти слінг в прокат, однак велика частина успіху в освоєнні будь-якого виду слінгу залежить від бажання батьків носити дитину і насолоджуватися проведеним разом часом.


Приємних вам прогулянок!


Марія Зеленецька,

слінгоконсультантка,

авторка слінгів Okrosh

207 переглядів0 коментарів
bottom of page