top of page

Слінг після пологів: коли можна носити дитину?

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Звичайно, якщо мислити загальними категоріями, то значна кількість ергономічних переносок може використовуватись вже від народження малюка – як от слінг-шарф, май-слінг чи слінг з кільцями. Тут іде мова про здоров’я малюка, наскільки це для нього безпечно чи навіть корисно.

Якщо ж враховувати фізичні можливості жінки після пологів, то варто звернути уваги на рекомендації гінекологів. Залежно від того, в який спосіб відбувались пологи – природній чи через кесарів розтин – можна отримати рекомендації щодо терміну перебування вдома у переважно лежачому стані в умовах спокою, а в ідеалі «гніздування» з дитиною. І якщо у першому випадку ідеально було би вкластись у 40-денний період, то обмеження носіння дитини (у слінгу чи без) після кесаревого розтину варіюється від двох тижнів до півроку, в залежності від складності операції і є необхідним до виконання. Окрім того існують й інші протипоказання щодо носіння дитини: анемія, симфізит, розриви шийки матки.


Хоча в цілому (якщо немає протипоказань) лікарі дотримуються думки, що піднімати дитину можна на 3-5 дені від народження, носити короткі проміжки часу з двох тижнів, а довші – з шести. Часто рекомендується використовувати післяпологовий бандаж, для укріплення зв’язок внутрішніх органів та нормалізування тонусу м’язів живота. Його (бандаж) може замінити слінг-шарф, полотно якого варто розмістити на висоті приблизно 4-5 см над лобковою кісткою. Варто пам’ятати, що на місці післяопераційного шву, слінг не повинен створювати вузлів,а також не можна використовувати переноски, що мають жорсткий ущільнений пояс (як у ерго рюкзак).

Ніжний трикотажний слінг Okrosh Елізабет для новонароджених

З іншого боку, якщо торкнутися психологічного відновлення після пологів, то в цьому випадку слінг рекомендується використовувати як найраніше в силу його благотворного впливу на насичення організму ендорфінами, сприянню прив’язаності та відчуття впевненості в собі як матері, а також у якості профілактики післяпологової депресії.


Отже, важливо знайти золоту середину між власним комфортом та лікарськими рекомендаціями (особливо якщо є показання до цього через нелегкі пологи). Але, якщо є можливість відлежатись з малюком півтора місяці, то не варто цим нехтувати. Якщо ж інших варіантів, окрім носити дитину на руках, немає, тоді краще використати слінг, який значно полегшить цей процес.


Тетяна Джигар,

слінгоконсультант

342 перегляди0 коментарів
bottom of page