top of page

Що таке "шарфова тканина" для слінгу?

Оновлено: 12 трав. 2023 р.

Поняття “слінг” - це, передусім, про тканину. Наскільки гарно вона підходить для використання у якості слінгу, настільки успішним буде ваше слінгоносіння. Обираючи слінг, ми повинні звертати увагу на тканину, з якої він пошитий.


У слінгосвіті існує поняття “шарфова тканина”, “слінгова тканина” і новачки, зазвичай, наслухавшись порад від досвідчених слінгомам, шукають слінг саме із такої тканини. Проте виробники слінгів, як і виробники будь-яких інших текстильних товарів, не мають такого поняття, оскільки в промисловості його не існує, а вживають його лише у спілкуванні слінгомам або як інструмент продажів, оскільки це вказує на “ексклюзивність” такої тканини.


Тканина для слінга повинна мати певні чіткі характеристики, однак всі типи плетення давно відомі в історії ткацтва і не є спецрозробкою слінговиробників.

Ручний ткацький верстат

Усі тканини (і слінгові в тому числі) за типом плетення поділяють на:

  • Полотняне плетення - найбільш поширена тканина, нитки якої переплітаються по черзі через одну. Використовується в слінгах-шарфах ручного ткацтва, слінгах з кільцями та для пошиву ерго рюкзаків і май-слінгів.

  • Саржеве плетення - нитки такої тканини перетинаються з асиметричним зсувом, тому на поверхні утворюється діагональний дрібний рубчик (звідси інша назва, що її використовують слінгомами - “діагональне плетення”). Така тканина дуже пластична і саме її частіше за все називають “слінговою” або “шарфовою”.

  • Атласне (сатинове) плетення дає тканинам блискучу гладеньку поверхню (атлас) або матову поверхню (сатин).

  • Жаккардове плетення є найскладнішим і дає змогу створювати на тканині великі виразні зображення завдяки спеціальному перетину ниток. Ці тканини також дуже шануються в якості слінгів, оскільки їх візерунки є двосторонніми, що гарно виглядає у намотці.


Всі ці типи плетення зустрічаються серед слінгів, оскільки те, яким чином переплетені нитки тканини, - далеко не єдина характеристика, що забезпечує комфорт слінгоносіння. Існує багато вимог до якості тканини, що використовується як слінг. Така тканина повинна бути дуже пластичною, щоб гарно “обіймати” тіло малюка, не створювати нерівномірного натягу та великих об’ємних складок. Саме поняття “пластичності” частіше за все криється за словом “слінгова” тканина. Однак є й інші характеристики.


Усі властивості тканини можна розділити на 4 групи:

  • Геометричні властивості: довжина, ширина, товщина, поверхнева щільність. Так, слінг-шарф повинен мати ширину, не менше 60 см, довжину, необхідну для конкретної намотки (зазвичай близько 4 м) та щільність, яка для різних слінгів, в залежності від ваги дитини, буде різна (від 180 г/м.кв. до 300 г/м.кв. чи навіть більше у сучасних слінгів).

  • Властивості, що впливають на строк служби тканини: міцність при розтягуванні, стійкість до тертя, усадка, стійкість до світла, морозостійкість, осипання ниток з відкритих зрізів, подовження при розриві, «втомлюваність» тканини тощо. Якщо тканина має високі показники по всім цим вимогам, то зрозуміло, що її вартість не може бути низькою, тому тканини для слінгів здебільшого коштують більше, ніж тканини для одягу, білизни тощо, а самі слінги завдяки цим параметрам служать довго і носять не одного малюка.

  • Гігієнічні властивості: гігроскопічність (здатність вбирати вологу, що випаровується від тіла мами і малюка), проникність (здатність пропускати повітря і тим самим не давати тілу перегріватися), теплозахист (важливо для теплих слінгів під час зимового слінгоносіння), електризування тощо. Слінг використовується при безпосередньому контакті зі шкірою мами та дитини, тому гігієнічні властивості такої тканини повинні бути дуже високими.

  • Естетичні властивості: стійкість фарби, здатність драпіруватися складками, незминання, розсунення ниток (дуже небажана властивість для слінгу), пілінгування (утворення катишків), художньо-колористичне оздоблення тощо. Ця група властивостей дуже важлива, адже слінг - це не тільки практичний девайс, а ще й стильний аксесуар для молодої мами.


Існує також така характеристика тканини, як «туше» (фр. Toucher – торкатися) – визначення тканини на дотик (м’яка, жорстка, колюча тощо). Саме цю якість оцінює кожна слінгомама, яка вперше бере певний слінг у руки. Тканина для слінга повинна бути дуже приємна на дотик, оскільки вона щільно покриває як тіло мами, так і малюка.


Як ми бачимо, у текстильному виробництві немає поняття “шарфова тканина” або “слінгова тканина”, частіше за все термін «шарфова тканина» є спекулятивним і використовується у маркетингових цілях. Ця тканина виробляється на тих саме ткацьких верстатах, що й інші тканини, виробники слінгів замовляють виготовлення цих тканин на фабриках, які роблять багато різновидів полотна. Інколи виробники слінгів купляють тканини, які іншими фірмами використовуються для одягу, інтер'єру, постільної білизни, однак вони гарно підходять і для слінгів також. Якщо ви шукаєте слінгову тканину у ткацькій майстерні, то ви не скажете виробникові «шарфова», а будете використовувати універсальні терміни ткацтва: жаккард рихлого плетення (або саржа, сатин тощо) з більш товстих ниток високої якості.


Сподіваюся, що ця інформація буде корисною вам при виборі слінгу, адже у світі існує так багато гарних тканин і якісних слінгів, з якими ваше материнство стане більш комфортним та яскравим.


Марія Зеленецька,

слінгоконсультант

259 переглядів0 коментарів
bottom of page